Η Μενδώνη… τσιμεντώνει την Ακρόπολη για να μην καεί το πούσι της

από Αύγουστος Μπλανκί
Σε μια ρηξικέλευθη ενέργεια προχώρησε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού. Για να μην ξανακαεί πια κανένα πούσι αρχαίου μνημείου, η υπουργός αποφάσισε να τσιμεντώσει όλα τα αρχαιολογικά κτίσματα. Με Εντολή Κυριάκου φυσικά.

Μενδώνη τσιμεντώνει

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε σήμερα όσους αποφάσισαν να ανεβούν στο αρχαίο μνημείο της Ακροπόλεως για έναν περίπατο.

Βρήκαν τσιμεντωμένα καλντερίμια, αλλά και νωπούς τσιμεντόδρομους με τσιμέντο ταχείας πήξεως, μπετονιέρες να δουλεύουν στο φουλ, καλουπατζήδες να καλουπώνουν, λ@θρο βοηθούς και μάστορες ανασφάλιστους, με 15 ευρώ μεροκάματο (πακιστανούς κλπ, φυσικά τίγκα στον κορωνοϊό, δεν τους θέλουμε αλλά είναι φτηνοί ρε γμτ), να κουβαλάνε χαλίκι, γαρμπίλι, χώμα, ασβέστη κλπ.

Το Σατιρικό μας Πρακτορείο Ειδήσεων, ως ώφειλε, επικοινώνησε αμέσως με το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά από εκεί μας ειδοποίησαν ότι «η κυρία υπουργός αυτή τη στιγμή απουσιάζει. Η κυρία Μενδώνη τσιμενδώνει. Ρίχνει χαρμάνι, οι μπετονιέρες δουλεύουν στο φουλ, επικοινωνήστε αργότερα, παρακαλώ».

-Καλά, μα γιατί η κυρία Μενδώνη τσιμενδώνει την Ακρόπολη; Πείτε μας παρακαλώ. Μόνο αυτό, και θα κλείσουμε. Δεν θα σας απασχολήσουμε άλλο…

Ακούστε, υπήρχε σοβαρότατος κίνδυνος να καεί αυτό που λέμε «πούσι» και στην Ακρόπολη, όπως έγινε πρόσφατα στις Μυκήνες, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να την τσιμεντώσουμε, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

-Εντολή Κυριάκου είχατε;

Σαφέστατα, κύριε. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς εντολή Κυριάκου, το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό.

-Μάλιστα. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Περικλή όμως με τόσο Τσιμέντο Ηρακλής που ρίξατε…

Ίσα ίσα, κύριέ μου. Και ο Περικλής αν είχε Τσιμέντο Ηρακλής στην εποχή του, θα την τσιμέντωνε την Ακρόπολη. Όλοι οι ιστορικοί το λένε αυτό. Έτσι, θα απέφευγε ένα σωρό πυρκαγιές που προκλήθηκαν τότε και παραλίγο να καταστρέψουν το μνημείο. Αλλά τότε η τσιμεντοτεχνολογία, και κυρίως η Ιδιωτική Πρωτοβουλία και το Αόρατο Χέρι της Αγοράς, τον 5ο π.Χ. Αιώνα, παρ’ όλο που ήταν Χρυσός (και ο χρυσός, ως γνωστόν, μάς φέρνει πιο κοντά εμάς τους ανθρώπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας), δεν ήταν δυστυχώς ανεπτυγμένη.

-Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, με το τσιμέντωμα της Ακροπόλεως παντρέψατε υπέροχα την Ιστορία (Περικλής) με τη Μυθολογία (Τσιμέντα Ηρακλής) και μάλιστα με έναν εξαιρετικά συμβολικό τρόπο, και μάλιστα με σύμμαχο την τεχνολογία και την πυροπροστασία…

Ακριβώς αυτό. Και μάλιστα με Εντολή Κυριάκου, να τονιστεί αυτό. Με Εντολή Κυριάκου αποφύγαμε τα χειρότερα. Είδατε, φαντάζομαι, τι έγινε στη Σάμο. Με εντολή Κυριάκου η Σάμος άντεξε. Η Σάμος άντεξε. Σκεφτείτε να γινόταν κανένας μεγάλος σεισμός στην Ακρόπολη…

Μενδώνη τσιμεντώνει

Μενδώνη τσιμεντώνει

-Α, για αυτό την τσιμεντώσατε. Όχι μόνο για λόγους πυροπροστασίας, αλλά και για να γίνει η Ακρόπολη αντισεισμική…

Βεβαίως, κύριέ μου. Εμείς δεν είμαστε Τουρκία, να πέφτουν τα κτίσματα σαν τραπουλόχαρτα. Εμείς αντέχουμε. Με Εντολή Κυριάκου λοιπόν όχι μόνο θα τσιμεντώσουμε την Ακρόπολη, αλλά θα βάλουμε και σκυρόδεμα, μπετόν αρμέ, με καλούπια, μπετονιέρες κλπ σε όλα τα δρομάκια της. Εμείς δεν είμαστε Τουρκία, να τονιστεί αυτό. Η Σάμος άντεξε. Και θα αντέξει και η Ακρόπολη. Με Εντολή Κυριάκου πάντοτε.

Μενδώνη τσιμεντώνει

-Ναι, αλλά πολλοί διαμαρτυρήθηκαν, με προεξάρχοντα τον Σύλλογο Αρχαιολόγων, η πρόεδρος της οποία έκανε μια αρκετά σκληρή ανακοίνωση-ανάρτηση.

Να πείτε σε όσους διαμαρτύρονται ότι τσιμέντα στην Ακρόπολη ρίχνονται 20 χρόνια τώρα, δεν είναι η πρώτη φορά! Πόσον καιρό επιτέλους έχουν ορισμένοι να επισκεφτούν το μνημείο; Πόσον καιρό έχουν να πάνε μια βόλτα από την Ακρόπολη; Απορώ…

-Συγγνώμη, αλλά δεν ακούγεται και πολύ πειστικό ως επιχείρημα το «επειδή τσιμέντωναν οι άλλοι θα τσιμεντώσουμε κι εμείς».

Οι τσιμεντόδρομοι, κύριέ μου, θα συμβάλουν και στην ασφαλή μετακίνηση των ΑΜΕΑ. Το τσιμέντωμα αποτελεί ύψιστο έργο κοινής ωφελείας.

-Καλά, δεν υπήρχαν άλλου τύπου κατασκευές, άλλα υλικά, ώστε να δένουν με τον αρχαιολογικό χώρο και να γίνεται ταυτοχρόνως και η ασφαλής μετακίνηση των ΑΜΕΑ; Παράλληλα η Ομοσπονδία των ΑΜΕΑ διαμαρτυρήθηκε έντονα κι εκείνη, από ό,τι πληροφορηθήκαμε.

Αλλο υλικό από το τσιμέντο δεν υπάρχει. Και στο κάτω κάτω, τσιμέντο να γίνει…

-Μάλιστα. Χρησιμοποιήθηκε μόνο Τσιμέντο Ηρακλής ή και κάποια άλλη μάρκα;

Μόνο Ηρακλής. Ο συμβολισμός είναι πασιφανής. Είχαμε φροντίσει εν τω μεταξύ να ιδιωτικοποιηθεί πρώτα η επιχείρηση, διότι, ως γνωστόν, στην Ελλάδα τίποτα δεν δουλεύει όταν διευθύνεται από το Δημόσιο…

Μενδώνη τσιμεντώνει

-Σας ευχαριστούμε πολύ.

Κι εμείς, κύριέ μου. Θα ήθελε να σας δει και η ίδια η κυρία υπουργός, για να σας ευχαριστήσει αυτοπροσώπως που νοιάζεστε για τα δρώμενα του υπουργείου, αλλά δεν μπορεί αυτή τη στιγμή. Η κυρία Μενδώνη τσιμενδώνει. Περάστε κάποια στιγμή από το υπουργείο, να πάρετε ένα φοντάν. Γεια σας.

Μενδώνη τσιμεντώνει

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα