Διορίστηκε χθες από τον Κυριάκο και ο τελευταίος αδιόριστος αντικρατιστής-φιλελεύθερος

από Αύγουστος Μπλανκί
Σοκ! Ο πρώην Ρηγάς, ΚΚΕ Εσωτ, ΕΑΡ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ΝΔ (από το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς δεν κατάφερε να περάσει, άγνωστο γιατί), διάσημος ραδιοφωνικός dj (σημ.: μας είχε ταράξει σε μεϊνστριμιές τύπου Ντάντι Γουόρχολζ, τη στιγμή που εκείνες τις εποχές βρίσκονταν στην επικαιρότητα εξαιρετικότατα γκρουπς), διακεκριμένος αναρχικός στιχουργός («Εκλογές, κόμματα, με φρουφρού και αρώματα»), επιτυχημένος φωτοσοπάς (έργα του οποίου θα απολαύσετε πιο κάτω) και ίσως ο τελευταίος αδιόριστος αντικρατιστής-φιλελεύθερος της χώρας (μόνο ο Θάνος Τζήμερος απέμεινε πλέον αδιόριστος) Γρηγόρης Ψαριανός διορίστηκε χθες στο γραφείο του αντιπροέδρου Παναγιώτη Πικραμμένου, με αποτέλεσμα να γελάει με εμάς τους απλούς αλλά γνήσιους αντικρατιστές/φιλελεύθερους και ο κάθε πικραμένος μαδουραίος.

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

«Κανείς αντικρατιστής στην Ελλάδα του Κυριάκου δεν χάνεται» τουιτάρουν χαιρέκακα από χθες βράδυ όλοι οι ντόπιοι μαδουραίοι, αυτές οι άθλιες κατσαρίδες, έχοντας ωστόσο (δυστυχώς) αυτήν τη φορά κι ένα δίκιο.

*****

Διότι από χθες, όπως σας προείπαμε, γελάει με εμάς τους απλούς αλλά γνήσιους αντικρατιστές/φιλελεύθερους ψηφοφόρους και ο κάθε πικραμένος μαδουραίος. «Αν έχεις τέτοιους αντικρατιστές, τι να τους κάνεις τους κρατιστές» λένε. Ας είναι. Θα το πιούμε κι αυτό το πικρό ποτήρι (τζόνι χωρίς πάγο).

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Γρηγόρη, δεν έπρεπε να μας το κάνεις αυτό. Για έναν μισθουλάκο στο Δημόσιο μωρέ; Για έναν μισθουλάκο από το κράτος; Τόση ανάγκη πια είχες από έναν κρατικό μισθουλάκο;

Τι να πει κανείς, συμφιλελεύθεροί μου Πλεμπαίοι, για τη λίμα του καθενός. Σαν λιμασμένοι κάνουν μερικοί δικοί μας για έναν μισθουλάκο.

Ας μη χάνουμε όμως την πίστη μας στο Αόρατο Χέρι της Αγοράς, ας μη χάνουμε την ελπίδα μας στον φιλελευθερισμό. Δεν θα περάσει ο κρατισμός. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ.

Υπάρχουν ακόμη συνεπείς φιλελεύθεροι αντικρατιστές στον χώρο και αρκετά αξιόλογα κόμματα, όπως η ΔΗΞΑΝ του Θάνου του Τζήμερου, αλλά και η Φιλελεύθερη Συμμαχία (ΦΙΣΥ) του Γρηγόρη του Βαλιανάτου, στα οποία μπορούμε ακόμη να στηριχτούμε τώρα που η Νέα Δημοκρατία μάς πούλησε (σημ.: αυτόν τον Θάνο τον φοβάμαι λίγο, να σας πω την αμαρτία μου. Μου βγάζει φυσιογνωμικά έναν ελαφρύ κρατισμό-ΕΣΠΑϊσμό, δίχως φυσικά να έχει υποπέσει σε κάποιο κρατικιστικό αμάρτημα ο άνθρωπος).

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Τέλος πάντων. Ας αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί τον συμφιλελεύθερο συναγωνιστή αντικρατιστή Γρηγόρη, ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του φιλελεύθερου αντικρατισμού, που δυστυχώς δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Είναι σαν να έσβησε για πάντα μέσα μας. Είναι σαν να γκρεμίστηκε ξαφνικά από μέσα μας ένα παραδοσιακά φιλελεύθερο/αντικρατικό ίνδαλμα.

Καλό ταξίδι, Γρηγόρη. Καλό παράδεισο. Θα σε θυμόμαστε για πάντα όλοι εμείς οι απλοί αντικρατιστές ψηφοφόροι, και ας μας πρόδωσες με τον ευτελέστερο τρόπο για ένα πιάτο κρατικοδίαιτη μητσοτακική φακή.

&&&&&&&

Για την ιστορία να πούμε ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός (γεννηθείς 2 Οκτωβρίου 1954) ήταν διάσημος φιλελεύθερος/αντικρατιστής δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, στιχουργός και πρώην βουλευτής της Β΄ Αθηνών του ελληνικού κοινοβουλίου εκλεγμένος με το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2019 κατέβηκε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Ο Γρηγόρης μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους, στον Χολαργό και στο Παγκράτι, και σπούδασε στη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως ο Αθήνα 9,84, ο Flash 961, ο 9,41 Επικοινωνία στα FM, ο Best FM, ο SevenX και ο ΑΝΤ1.

Παράλληλα είχε ασχοληθεί με τον αθλητισμό ως ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρίας Λαϊκής Βάσης Φίλων της ΑΕΚ «ΕΝΩΣΗ 1924», ενώ διετέλεσε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ ΑΕΚ. Επιπλέον ήταν μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών καθώς και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (μέγας αντικρατιστής από τότε).

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Για πολλά χρόνια, σύμφωνα πάντοτε με το αυτοβιογραφικό του, δούλευε ως βιβλιοπώλης, εισπράκτορας, ταξιτζής, τραγουδιστής, διαλογέας του ΟΠΑΠ, ελαιοχρωματιστής, μπάρμαν και dj, ενώ δραστηριοποιήθηκε και στο επιχειρείν (δεν μας λέει πού).

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Σε ό,τι αφορά δε τα πολιτικά δρώμενα, θείος του Γρηγόρη (αδελφός της μητέρας του) ήταν ο θρυλικός καπετάνιος του ΕΛΑΣ Νικηφόρος, τα αλλεπάλληλα φημολογούμενα από χθες το βράδυ τριξίματα από τον τάφο του οποίου δεν έχουν ακόμη διασταυρωθεί.

*****

Πρωτοδραστηριοποιήθηκε πολιτικά στον παράνομο Ρήγα Φεραίο το 1972, στη σπουδάζουσα της ΑΒΣΠ. Ήταν επίσης παρών και ενεργός στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου το ’73, ενώ συνέχισε τη δράση του στις γειτονιές, στους συλλόγους και στα κινήματα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Εκείνη την περίοδο ήταν ακόμη κατσαρίδα: δεν είχε ασπαστεί τον αντικρατισμό.

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Επιπλέον, ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ, της ΔΗΜΑΡ και του Συνασπισμού. Ώς το 1987 μάλιστα ήταν και μέλος του ΚΚΕ (σημ.: το ΚΚΕ το διαψεύδει), ενώ πριν από την προσχώρησή του εκεί είχε δραστηριοποιηθεί στο ΚΚΕ Εσωτερικού.

Το 2006 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» του ΣΥΡΙΖΑ (με επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο τον Αλέξη Τσίπρα), ενώ στις περιφερειακές εκλογές του 2010 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Αττική Γη» και εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος.

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής (στη Β’ Αθηνών) στις εκλογές του 2007 και του 2009 με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αργότερα, το 2012, με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φωτάρα και το 2015 με το Ποτάμι του Σταύρακα. Από το Ποτάμι αποχώρησε όταν μαζί με τον τότε βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά τάχθηκαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών διαφωνώντας με τη στάση του κόμματος για ψήφο κατά συνείδηση.

Ωστόσο ο Γρηγόρης έκανε όλη αυτή τη φασαρία για να ψηφίσει τελικά… «ΠΑΡΩΝ», αφήνοντάς τους όλους άναυδους. Έτσι ήταν πάντα ο Γρηγόρης. Απρόβλεπτος. 😛

Τέλος, τον Μάιο του 2019 κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2019 με τη Νέα Δημοκρατία, στον Νότιο Τομέα της Β’ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών. Έλαβε 11.051 ψήφους και δυστυχώς δεν εξελέγη βουλευτής. Θυμάστε τα κλάματα που είχαμε ρίξει τότε. Ήταν μεγάλη και κατάφωρη αδικία.

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Κατά τα άλλα, ο Γρηγόρης ήταν πασίγνωστος, πρώτον, για την εξαιρετική και οξεία γευσιγνωσία του όσον αφορά τα μαλτ, τα μπέρμπονζ αλλά και τα πιο απλά, λαϊκά ουίσκι, της πλέμπας που λέμε (κάτι που για εμάς τους χρόνιους πότες αποτελεί παράσημο), αλλά και, δεύτερον, για την αθυροστομία με την οποία είχε αντιμετωπίσει ως φιλελεύθερος αντικρατιστής πολιτικούς και πολιτευτές άλλων παρατάξεων (αλλά και απλούς ψηφοφόρους) κατά τις επεισοδιακές εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά κανάλια. Όπως επίσης και για τις επιθετικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις είχε έλθει σε σφοδρή αντιπαράθεση και με συναδέλφους του βουλευτές άλλων κομμάτων μες στη Βουλή, ακόμα και εκτός αιθούσης, φτάνοντας μέχρι και σε (παρ’ ολίγον) προπηλακισμούς.

Ήταν γνωστός επίσης τοις πάσι και για το αντικρατικό του μένος. Παραθέτουμε ορισμένα «νόστιμα» τουίτς προς επίρρωσιν.

*********

Τέλος, ήταν πασίγνωστος και για τις ευφάνταστες φωτοσοπιές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επρόκειτο για αληθινά κομψοτεχνήματα. Σκέτα αριστουργήματα.

*******

Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά τα βιοθεωριακά-κοσμοθεωριακά του ανδρός, όπως μας πληροφορεί ο ίδιος στο αυτοβιογραφικό του σημείωμα, συχνά (σ.σ.: όχι πάντα) δηλώνει οπαδός του ευρωμονόδρομου, εννοώντας ότι πιστεύει βαθιά πως η Ελλάδα μπορεί να υπάρξει οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά αποκλειστικά και μόνον εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Ανήκομεν εις την Δύσιν δηλαδή, και συγκεκριμένα στην ΕΕ.

Παράλληλα εκτιμά ότι το μέλλον της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ευρώπη, πιστεύοντας ακράδαντα ότι οποιαδήποτε επιλογή σε κατεύθυνση επανεθνικοποίησης και όχι ευρωπαϊκής ενοποίησης (σ.σ.: άει πάλι) θα αποτελέσει ένα χαώδες άλμα προς το παρελθόν (σ.σ.: εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, αλλά, όπως αποδείχτηκε, τζάμπα ανησυχούσε για το χάος, κανένα χάος δεν ήλθε), ενώ η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ πρέπει να αποτελεί σήμερα το μόνο εθνικό πρόταγμα της χώρας.

Μάλιστα…

Πάντως οι Εξαρχειώτες των δεκαετιών ’80-90 είχαν ακουστά τον Γρηγόρη και πιο πριν από τις ραδιοφωνικές εκπομπές και την καριέρα του ως πολιτικού, κυρίως ως αναρχικό στιχουργό αλλά και από διάφορες άλλες ιδιότητές του (ως πάρτι άνιμαλ αλλά και ως εξαίσιο χορευτή – χοροπηδηχτή). Επιπλέον, ο Γρηγόρης ήταν κολλητός φίλος του σ’χωρεμένου Τζίμη Πανούση. Είχε μάλιστα συγγράψει τους στίχους ενός ευφάνταστα αντιεξουσιαστικού, αναρχικού και βεβαίως σφόδρα αντικρατικού τραγουδιού των Μουσικών Ταξιαρχιών, υπό τον τίτλο «Οι Εκλογές».

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Δυστυχώς το Youtube δεν μας επιτρέπει να αναρτήσουμε το εν λόγω κομμάτι – κάτι περίεργο γενικότερα συμβαίνει με τα τραγούδια του Τζιμάκου. Δείτε πάντως τους στίχους του Γρηγόρη και, πείτε μας, όχι, πείτε μας, έχετε ξαναδεί πιο αντικρατιστή στιχουργό; Έχετε;

*******

Οι εκλογές

Εκλογές, κόμματα
με φρου φρου κι αρώματα.
Διαδηλώσεις, πτώματα
μ’ ανοιγμένα στόματα.
Ψηφοδέλτια σταύρωνα
κι όλη νύχτα καύλωνα.
Στης βουλής τα έδρανα
αχ κι εγώ να έκλανα.

Υπουργεία τέρατα,
γαμημένα κέρατα.
Φέξε μου και γλίστρησα
ώς της γης τα πέρατα.
Στα σχολεία γάμα τα
γράμματα σπουδάματα.
Του Θεού τα πράματα
φτύσ’ τα τους κατάμουτρα.

Πληρωμές, χαρτόσημα,
φόροι γραμματόσημα.
Στο γαμήσι πρόστιμα,
μαγκιά, κλανιά κι απόστημα.
Μπάτσοι, αύρες, ράμματα,
ξηγημένα πράματα.
Τώρα στα γεράματα
μάθε, γέρο, γράμματα.

(ρεφρέν)

Δεν μπορώ άλλο Θανάση,
στα εικοσιπέντε έχω γεράσει.
Δεν μπορώ άλλο Θανάση,
κάνε στάση
.

«Στάση» προφανώς εδώ εννοεί μια στάση στο Δημόσιο, να του δώσει μιαν ανάσα, μιαν ανάπαυλα αυτός ο Θανάσης (ποιος Θανάσης;).

********

Ο Γρηγόρης όμως είχε δοκιμάσει την τύχη του και ως… ηθοποιός ελληνικών σειρών, και συγκεκριμένα είχε έναν ρόλο γκεστ στο σίριαλ «Αχ, Ελένη» με πρωταγωνίστρια την Ελένη Ράντου (στο ίδιο έχει παίξει μάλιστα και ο… Βασίλης Παπακωνσταντίνου). Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, ήταν κλασικός μισομέινστριμ – μισοαντεργκράουντ κοτσιδάκιας των αρχών ’90s, αν τυχόν θυμάστε εκείνη την εποχή (μεταξύ μας, η χειρότερη εποχή). 😛

******

Αυτά. Τι άλλο να συμπληρώσουμε; Α, ότι κατά καιρούς έχει διαπρέψει ως μέγας αντικοινοβουλευτικός – αντικρατιστής ιδίως μες στο αντικρατικό Κοινοβούλιο. Πώς; Ενίοτε έκλανε (συνήθως από το στόμα) στης Βουλής τα έδρανα. Καλό είναι αυτό, δείχνει πόσο βαθύς, πόσο ουσιώδης αντικρατιστής υπήρξε.

Κατά τα άλλα, καλύτερη του φιλελεύθερη/αντικρατική στιγμή ήταν όταν πρόσφατα χλεύασε ευθέως το αίτημα διπλασιασμού του πενιχρότατου επιδόματος των ΑΜΕΑ (165 ευρώ τον μήνα), κλέβοντας αμέσως την παράσταση. Έτσι έπρεπε. Ο βαθιά φιλελεύθερος, ο βαθύς αντικρατιστής δεν πρέπει να παρασύρεται από συναισθηματισμούς.

Διορίστηκε και ο Ψαριανός

Αυτά, λοιπόν. Όπως ασφαλώς θα είδατε και στο πιο πάνω βίντεο, συμφιλελεύθεροι Πλεμπαίοι μου, εμείς δεν χάσαμε φιλελεύθερο αντικρατιστή. Εμείς χάσαμε ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ του φιλελεύθερου αντικρατιστή.

Καλό ταξίδι, Γρηγόρη μου. Καλά να περνάς στα νέα κρατικοδίαιτα λιμάνια σου. Θα σε θυμόμαστε για πάντα ως ένα αγνό αντικρατικό παλιό ίνδαλμα που έσβησε μέσα μας. Αντίο.

(Εξαιρετικό μιμίδιον αγνώστου δημιουργού αλιευθέν από το τουίτερ)

**********

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα