Άδωνις (μέσω twitter): Με το click away μπήκαμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση

από Αύγουστος Μπλανκί
Γιατί (ξανα)χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα; Διότι, παιδί μου, η τρισλατρεμένη αναπτυξιακή και επενδυτική υπουργάρα μας έκανε, λέει, με το click away την… Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Πού το είπε αυτό; Ε, στο τουίτερ, πού αλλού.

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Αυτός ο άνθρωπος τουλάχιστον (τουλάχιστον!) τρεις φορές την εβδομάδα φροντίζει να απασχολεί εκτενώς και εκτεταμένως το Σατιρικό μας Πρακτορείο Ειδήσεων. Δεν μας αφήνει ποτέ ανενεργούς – και κυρίως άνεργους. Μας δίνει ψωμάκι, διαφημίσεις, χορηγούς κ.ο.κ., ας είναι καλά ο άνθρωπος. Τι άνθρωπος; Μόνο άνθρωπος; Cyborg πλέον.

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Αυτή τη φορά ο λατρεμένος μας Μπουμπούκος έκανε ένα άκρως τεχνοκρατικό τουίτ και κυριολεκτικά έπιασε όλους εμάς τους εντελώς αναλφάβητους περί τα επαναστατικά στον ύπνο, αποδεικνύοντας ότι συν τοις άλλοις είναι και μέγας επαναστάτης.

Ιδού.

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Ουπς. Εντάξει, εμείς δεν ξέρουμε τι εστί «4η Βιομηχανική Επανάσταση», το ομολογούμε, είμαστε αγράμματοι. Ας δούμε όμως τι σημαίνει. Διότι ΕΚΑΜΑΜΕΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ. Να μην ξέρουμε;

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Ανοίγουμε λοιπόν wikipedia και στο λήμμα «Βιομηχανία 0.4» διαβάζουμε (σημ.: Ίσως τώρα βέβαια να ρωτήσει κάποιος: «Από τη wikipedia ενημερώνεσαι, ρε χλεχλέ, ρε σουρεκλεμέ;». Ναι, φίλε μου, από τη wikipedia ενημερώνομαι, υπάρχει κανένα πρόβλημα; Όχι θα ενημερώνομαι από τα μαδουρέικα, τα ακαταλαβίστικα τα δικά σας, τα μαρξικά τα εγχειρίδια… Υποκριτές, που λέει και ο Βασίλης Τσιάρτας, ε υποκριτές.)

Λοιπόν, διαβάζουμε:

Η Βιομηχανία 4.0 (Industry 4.0) είναι η ονομασία που δόθηκε στην τρέχουσα τάση αυτοματοποίησης και ανταλλαγής δεδομένων στις τεχνολογίες παραγωγής. Περιλαμβάνει τα κυβερνο-φυσικά συστήματα, το Διαδίκτυο των πραγμάτων, το cloud computing και τη γνωστική υπολογιστική. Η βιομηχανία 4.0 αναφέρεται συνήθως ως τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Μμμμ. Μάλιστα. Πάμε παρακάτω.

Η βιομηχανία 4.0 ενισχύει αυτό που ονομάστηκε «έξυπνο εργοστάσιο». Μέσα σε δομοστοιχειωτά δομημένα έξυπνα εργοστάσια, τα κυβερνο-φυσικά συστήματα παρακολουθούν και εποπτεύουν τις φυσικές διαδικασίες, δημιουργούν ένα εικονικό αντίγραφο του φυσικού κόσμου και παίρνουν αποκεντρωμένες αποφάσεις. Μέσω του Διαδικτύου των πραγμάτων τα κυβερνο-φυσικά συστήματα επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο τόσο εσωτερικά όσο και σε οργανωτικές υπηρεσίες που προσφέρονται και χρησιμοποιούνται από συμμετέχοντες της αλυσίδας αξίας.

Τα χαρακτηριστικά που δίδονται στη βιομηχανία 4.0 είναι η ισχυρή προσαρμογή των προϊόντων υπό συνθήκες εξαιρετικά ευέλικτης (μαζικής) παραγωγής. Η απαιτούμενη τεχνολογία αυτοματοποίησης βελτιώνεται με την εισαγωγή μεθόδων αυτοβελτιστοποίησης, αυτοδιάσπασης, αυτοδιάγνωσης, νοημοσύνης και ευφυούς υποστήριξης των εργαζομένων στο ολοένα και πιο πολύπλοκο έργο τους.

*****

Μμμμμάλιστα. Παρακάτω.

Υπάρχουν τέσσερις αρχές σχεδιασμού στη βιομηχανία 4.0. Αυτές οι αρχές υποστηρίζουν τις βιομηχανικές επιχειρήσεις για τον προσδιορισμό και την εφαρμογή σεναρίων του Industry 4.0.

Διασύνδεση: Η ικανότητα των μηχανών, των συσκευών, των αισθητήρων και των ανθρώπων να συνδέονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του Ίντερνετ των πραγμάτων ή του Ίντερνετ των Ανθρώπων.

Διαφάνεια πληροφοριών: Η διαφάνεια που παρέχεται από την τεχνολογία Industry 4.0 παρέχει στους χειριστές τεράστιες ποσότητες χρήσιμων πληροφοριών που απαιτούνται για τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων. Η διασύνδεση επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης να συλλέγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων και πληροφοριών από όλα τα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας, βοηθώντας έτσι τη λειτουργικότητα και εντοπίζοντας βασικούς τομείς που μπορούν να επωφεληθούν από την καινοτομία και τη βελτίωση.

Τεχνική βοήθεια: Πρώτον, η ικανότητα των συστημάτων υποστήριξης να υποστηρίζουν το εργατικό προσωπικό συγκεντρώνοντας και οπτικοποιώντας τις πληροφορίες εκτενώς για λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και επίλυση επειγόντων προβλημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεύτερον, η ικανότητα των κυβερνο-φυσικών συστημάτων να υποστηρίζουν φυσικά τον άνθρωπο επιτελώντας μια σειρά καθηκόντων που είναι δυσάρεστες, υπερβολικά εξαντλητικές ή μη ασφαλείς για τους ανθρώπινους «συνεργάτες».

Αποκεντρωμένες αποφάσεις: Η ικανότητα των κυβερνο-φυσικών συστημάτων να λαμβάνουν αποφάσεις από μόνα τους και να εκτελούν τα καθήκοντά τους όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα. Μόνο στην περίπτωση εξαιρέσεων, παρεμβολών ή αντικρουόμενων στόχων τα καθήκοντα μεταβιβάζονται σε υψηλότερο επίπεδο.

*******

Μάλιστα.

Ας συνοψίσουμε.

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Όπως μου λένε και από το κοντρόλ, τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι περίπου η διαδικασία που ο αρχιμαδουραίος προικοθήρας Μαρξ (ως γνωστόν, της την έφαγε όλη την προίκα της Τζένης και μετά ζητούσε και ελεημοσύνες από τον βιομήχανο Ένγκελς, που είχε εργοστάσιο, όλοι αυτοί οι αριστεροί είναι πάμπλουτοι, να το ξέρετε) περιέγραψε στον «νόμο» (έφτιαξε και νόμους, πανάθεμά τον, εδώ δεν είχε να φάει) της «πτωτικής τάσης του ποσοστού του κέρδους» ως σταδιακή αντικατάσταση όλων των εργαζομένων (τους εργάτες τούς ονόμαζε «μεταβλητά κεφάλαια») με τεχνολογικά προϊόντα (μηχανές, σκριπτς, νέες τεχνολογίες, τεχνητές νοημοσύνες και τα ρέστα). Τις μηχανές ο γερο-προικοθήρας τις ονόμαζε «σταθερά κεφάλαια».

Άρα δηλαδή, εν ολίγοις, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση ευαγγελίζεται την όλο και πιο δυναμική εισαγωγή της τεχνολογίας μες στη βιομηχανία, μέχρι σημείου μάλιστα να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά τον άνθρωπο (αυτός είναι ο απώτατος στόχος).

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Μάλιστα. Σαφές, που λέει και ο Αυτιάς.

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Άρα, αφού ο Άδωνις και ο ΣΚΑΪ (δικό του είναι το άρθρο, μην ξεχνιόμαστε, απλώς η υπουργάρα μας αναδημοσίευσε) με το click away έφεραν την πολυπόθητη 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τότε από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου θα συμβαίνουν λογικά στη χώρα μας τα εξής:

Όταν παραγγέλνει κάποιος πελάτης κάτι μέσω net, μεταβιβάζεται η πληροφορία μέσω του internet των ανθρώπων σε μια αποθήκη πληροφοριών. Από εκεί μέσω του internet των μηχανών διαβιβάζεται διαμέσου ενός σκριπτ υψηλής τεχνολογίας σε έναν ειδικό σκληρό δίσκο που διαθέτει ένα λογισμικό, το οποίο επεξεργάζεται την πληροφορία και την αποστέλλει για διαβούλευση σε μια σειρά έξυπνων πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης. Από εκεί εξάγεται το τελικό σχέδιο του προϊόντος που θα παραχθεί, το οποίο εκ νέου διαβιβάζεται σε ένα άλλο έξυπνο λογισμικό που θα το μεταβιβάσει προς κατασκευή είτε (αν δεν υπάρχει προκάτ καλούπι-πρόπλασμα) σε έναν 3D εκτυπωτή είτε κατευθείαν στις τελικές μηχανές παραγωγής. Και από εκεί μέσω επικοινωνίας ενός δικτύου σκριπτς και ανθρώπων αποστέλλεται στον καταναλωτή.

Μάλιστα. Σαφές.

Κάτι παραπλήσιο δηλαδή με αυτό που βλέπουμε στην κάτωθι φωτογραφία. Εντάξει, δεν διαθέτουμε ακόμη internet μηχανών, σκριπτς, τεχνητές νοημοσύνες και τα λοιπά, αλλά έχουμε σκουπόξυλο, το ίδιο είναι. Την ίδια δουλειά κάνει.

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Μάλιστα. Ήταν τόσο απλό τελικά, κι εγώ νόμιζα ότι ήταν κάπως περιπλοκότερο.

Ό,τι ακριβώς δηλαδή γίνεται και σε άλλους τομείς, παραπλήσιους. Π.χ, εφόσον στα νοσοκομεία δεν έχουμε ΜΕΘ, τούς ασθενείς τους βάζουμε στα ράντζα και, σε λίγο, όταν γεμίσουν και τα ράντζα, θα τους δίνουμε οξυγόνο έξω, στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Σαφές.

Ή, άλλο παράδειγμα 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, τα εμβόλια, που επίσης δεν έχουμε, τα αντικαθιστούμε (μέχρι να τα αποκτήσουμε) με τη μάσκα. Το εμβόλιό μας είναι η μάσκα. Πολύ δυνατή η 4η Βιομηχανική Επανάσταση!

Δεν έχουμε ίντερνετ μηχανών; Σκριπτς; Τεχνητές νοημοσύνες; 3d εκτυπωτές; Μέχρι να έρθουν όλα αυτά, καλό είναι και το σκουπόξυλο.

Τι δεν καταλαβαίνεις;

Εν τω μεταξύ, κάτι ακραίοι μαδουραίοι, που πήγαν για ένα φεγγάρι στην Αγγλία (χάρις στον καπιταλισμό και στην Ελεύθερη Αγορά) και μας παριστάνουν τώρα τον έξυπνο, δείτε τι fake news διαδίδουν και φρίξτε…

******

Τι λέτε, ρε μαδουραίοι; Τι λέτε; Δεν ξέρει ο υπουργός και ο ΣΚΑΪ, και ξέρετε εσείς; Ε, ρε σκουπόξυλο click away που θέλετε.

Α, μην ξεχάσω προτού κλείσω το σημείωμα να σας δείξω και ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις-εικόνες χώρας που εδώ και λίγες μόλις μέρες έχει μπει για τα καλά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ώστε να αντιληφθείτε και επί του πρακτέου πώς περίπου είναι. Είναι πολύ ευχάριστα τα νέα. Πολύ ευχάριστα.

Ιδού.

******

Όλο αυτό το σκηνικό που βλέπετε έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από το μέγα σκριπτ (τεχνητής νοημοσύνης) «Κώστας Μπακογιάννης». Πρώτα η πληροφορία πέρασε από ίντερνετ ανθρώπων, από εκεί διαβιβάστηκε σε μια αποθήκη δεδομένων, από εκεί το πήρε το σκριπτ μας, το μεταβίβασε μέσω του ίντερνετ μηχανών σε μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης («Κυριάκος Κένεντι-Μητσοτάκης»), η οποία συνεννοήθηκε με μια σειρά άλλες έξυπνες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες και εξήγαγαν το συμπέρασμα: ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΕΣΚΟΑΓΟΡΑΣΜΕΝΑ ΛΑΜΠΑΚΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ. ΒΓΕΙΤΕ. ΒΓΕΙΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.

Ως εκ τούτου, αφού μπήκαμε πλέον και σε νέα επαναστατική φάση (ωρίμασαν οι συνθήκες), ας αναφωνήσουμε λοιπόν όλοι μαζί, Πλεμπαίοι μου:

Ζήτω η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση! Ζήτω ο Στρατός! Ζήτω το Έθνος! Ζήτω το τέρμα κάτω ράφι (με τα Haig) του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων!

Άδωνις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

ΥΓ. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη, Πληβείοι μου, για την ανήκουστη αγένεια του αγροίκου αυτού καταστηματάρχη της φωτογραφίας. Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, δεν πέρασε ούτε Διαφωτισμό ούτε Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

***********

********

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα