Στο Εθνικό Μουσείο το φανελάκι Τσιόδρα ύστερα από απαίτηση του κοινού

από Αύγουστος Μπλανκί
Πρόκειται για το διασημότερο φανελάκι στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους, για το οποίο όχι μόνο αναρτήθηκαν αναρίθμητα posts στα social media, αλλά γράφτηκε επί τούτου και… ειδικό αναλυτικό άρθρο.

Φανελάκι Τσιόδρα

Το Σατιρικό μας Πρακτορείο Ειδήσεων αναζητώντας σήμερα ειδήσεις της καυτής επικαιρότητας έμεινε κυριολεκτικά κατάπληκτο πέφτοντας επάνω σε ένα εξαιρετικότατο άρθρο, το οποίο προβλέπεται να μονοπωλήσει όλη τη δημόσια συζήτηση. Πρόκειται για άρθρο-κόλαφο, για άρθρο-ράπισμα, για άρθρο-σταθμό. Και λίγα λέω.

******

Το βαρυσήμαντο αυτό άρθρο πρωτοδιαφήμισε (ποιος άλλος;) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με ένα τουίτ, το οποίο, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αμέσως αίσθηση.

Φανελάκι Τσιόδρα

Ας πάμε όμως κατευθείαν στο άρθρο (εδώ το link), για να το απολαύσετε μόνοι σας, και μετά θα σας αναλύσουμε τα πιο καυτά και ζέοντα σημεία του.

*******

Η φωτογραφία του κύριου καθηγητή με το φανελάκι που γράφει ιστορία

Η φωτογραφία του εμβολιασμού του Σωτήρη Τσιόδρα είναι η φωτογραφία που αφήνει ισχυρό το αποτύπωμα του 2020 – Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για τον Σαμουράι της Ιατρικής 

******

Η φωτογραφία του 2020 δεν είναι ο εμβολιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η φωτογραφία του 2020 είναι σίγουρα ο εμβολιασμός του Σωτήρη Τσιόδρα, του καθηγητή που λατρεύτηκε, αλλά λοιδορήθηκε και κατηγορήθηκε όσο κανείς άλλος και δεν απάντησε ποτέ…

Είναι ο άνθρωπος που έπιασε το σφιγμό του μέσου Έλληνα. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας μικρός ήρωας που έπεισε τους Έλληνες να τον εμπιστευτούν… Σήμερα 27/12/2020 φωτογραφήθηκε μ΄ένα γκρι φανελάκι να κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού.

Κοιτούσα και ξανακοιτούσα τη φωτογραφία. Ήταν ακριβώς όπως την περίμενα.

Ένα φανελάκι που παραπέμπει σε μιαν άλλη εποχή, την εποχή της αθωότητας. Κι ένα βλέμμα αμήχανο, το βλέμμα του αληθινού επιστήμονα. Είναι τόσο real η φωτογραφία του που ξεπερνά κάθε φακό…

Όπως εύστοχα έχει γραφτεί, ο Τσιόδρας, απλός στην αμφίεση και μετρημένος στον λόγο, ενσαρκώνει μια εκδοχή του ήρωα του Καμύ. Του ανθρώπου δηλαδή που ενδιαφέρεται περισσότερο να αντιμετωπίσει μέρα με τη μέρα, περίπτωση με την περίπτωση, το «κακό» που έχει μπροστά του, παρά να καμωθεί πως είναι εκείνος που θα δώσει την οριστική λύση.

Ο κ. Τσιόδρας με τις 27 σελίδες βιογραφικό δεν είναι μια περίπτωση που μπορούν να κανιβαλίσουν πάνω του τα media. Ούτε τα τρολ του διαδικτύου.

Δεν είναι ούτε star, ούτε wanna be…

Δεν φοράει λαμέ πουκάμισα για να πάει στο Eurogroup, ούτε καβαλάει Χάρλει Ντάβιντσον με το τσιγάρο στο στόμα για να πάει στο υπουργείο Υγείας.

Eίναι «ταγμένος» στην επιστήμη του. Έχει άλλη εικόνα για την ιατρική. Θεωρεί ότι υπηρετεί ένα ιερό λειτούργημα. Δεν υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που να έχουν αυτή την αίσθηση καθήκοντος. Είναι κάτι σαν Samurai του παλιού καιρού. Κινείται με βάση τον κώδικα των Samurai της ιατρικής. Τον Busido της λευκής μπλούζας.

Κάποια στιγμή «πάλιωσε». Βλέπετε σ’ αυτή την χώρα οι ήρωες παλιώνουν γρήγορα κι ύστερα ψάχνουμε για καινούργιους κ.ο.κ. Και ενδιάμεσα ανάγουμε σε ήρωες διάφορους «σπουδαίους ανάξιους», για να καλύψουμε τα δικά μας κενά και την δική μας ανεπάρκεια. Όπως είχα γράψει σε ένα παλιότερο άρθρο μου: «Ο καθηγητής εμφανίστηκε σε αυτή την κρίση που ζούμε ως «από μηχανής Θεός». Μόνο που δεν τον έχρισε κανείς ήρωα. Ευτυχώς δηλαδή. Οι μοίρες τον έχρισαν ήρωα. Η πρώτη Μοίρα, η Κλωθώ, «αυτή που κλώθει», γνέθει το νήμα της ζωής, η δεύτερη, η Λάχεσις που ξετυλίγει το νήμα και η τρίτη, η Άτροπος που το κόβει, όταν έρθει η ώρα. Αυτές τον όρισαν…».

Κύριε Καθηγητά σας ευχαριστούμε που διδάσκετε ήθος. Πρωτίστως ήθος και μετά Ιατρική…

*******************

Ελπίζω να το κατευχαριστηθήκατε, Πλεμπαίοι μου. Το άρθρο ήταν απολαυστικότατο. Χορταστικό.

Ως Σατιρικό Πρακτορείο όμως, θα κάνουμε λίγα σχόλια. Πολύ επιτυχημένο καταρχάς και ομολογουμένως ρηξικέλευθο το «Σαμουράι της Ιατρικής» (δεν μπορώ να τον φανταστώ βέβαια με τα σπαθιά, αλλά σε κάποια φάση θα κάνω μια απόπειρα).

Όπως επίσης και το «Μικρός Ήρως» (αυτό, εντάξει, είναι κάπως πιο βατό φαντασιακά).

Ας σταθούμε όμως λίγο σ’ αυτό το «ένα φανελάκι που παραπέμπει σε μιαν άλλη εποχή, την εποχή της αθωότητας (σ.σ.: SIC)».

Φανελάκι Τσιόδρα

******

Προφανώς ο εκλεκτός συνάδελφος εννοεί τη χρυσή εποχή των δεκαετιών ’60s-’70s, τότε που κυριαρχούσαν -αν θυμάστε οι παλιότεροι- τα εσώρουχα Μινέρβα, όπως επίσης και τα υπέροχα Ατθίς.

Τα θυμάστε τα Μινέρβα; Ήταν κλάσικ. Πιο κλάσικ πεθαίνεις, που λένε. (Σημ.: «Kαλτ» τα ονομάζουν οι σημερινοί νεολαίοι, συμπεριλαμβάνοντας όμως εμβολίμως και μια εσάνς κιτς υπόνοιας, την οποία φυσικά εμείς απεκδυόμαστε για τη συγκεκριμένη περίπτωση και ως εκ τούτου προτιμούμε τον όρο «κλάσικ».)

Σας θυμίζουμε την περίφημη ρεκλάμα των εσωρούχων που είχε τότε αφήσει εποχή.

Φανελάκι Τσιόδρα

*******

Τη θυμάστε, αλήθεια, εκείνη την εποχή; Να και μια ταινία από εκείνη την εποχή, την εποχή της αθωότητας. Μια πασίγνωστη ταινία, σχεδόν θρυλική. «Φωνάζει ο κλέφτης», με τους Παπαγιαννόπουλο, Ηλιόπουλο, Βλαχοπούλου κ.ά.

Φανελάκι Τσιόδρα

Φανελάκι Τσιόδρα

Βλέποντας αυτήν την ταινία, μας ήρθε στο μυαλό και μια άλλη ρεκλάμα εποχής. Όχι ακριβώς εκείνης της εποχής, αλλά μερικά χρόνια αργότερα, κατά τις αρχές της χρυσής δεκαετίας του ’80, στην οποία ακόμη κυριαρχούσε βεβαίως το (κλασικό) φανελάκι που όλοι αγαπήσαμε.

Φανελάκι Τσιόδρα

Φανελάκι Τσιόδρα

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα εσώρουχα Μινέρβα και Ατθίς μπορεί να ήταν τα πιο δημοφιλή, ωστόσο υπήρχαν και άλλες μάρκες που άφησαν εποχή.

Τα Ήλιος, λόγου χάριν, τα θυμάστε; Διαφημίζονταν με το περίφημο σύνθημα «ΑΠΕΞΩ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΑΝΕΣΗ», το οποίο μάλιστα είχε εμπνευστεί, ως άκρως επιτυχημένος διαφημιστής τότε, ο πρώην βουλευτής και πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Το θυμάστε; Δυστυχώς έχει διασωθεί μόνο ετούτο εδώ το βίντεο.

Φανελάκι Τσιόδρα

Πάμε όμως πάλι στο άρθρο μας. Ο εκλεκτός συντάκτης συνεχίζει:

******

«Όπως εύστοχα έχει γραφτεί, ο Τσιόδρας, απλός στην αμφίεση και μετρημένος στον λόγο, ενσαρκώνει μια εκδοχή του ήρωα του Καμύ. Του ανθρώπου δηλαδή που ενδιαφέρεται περισσότερο να αντιμετωπίσει μέρα με τη μέρα, περίπτωση με την περίπτωση, το «κακό» που έχει μπροστά του, παρά να καμωθεί πως είναι εκείνος που θα δώσει την οριστική λύση.». Πολύ δυνατή παρομοίωση. Πολύ δυνατή.

«Ο κ. Τσιόδρας με τις 27 σελίδες βιογραφικό δεν είναι μια περίπτωση που μπορούν να κανιβαλίσουν πάνω του τα media. Ούτε τα τρολ του διαδικτύου. Δεν είναι ούτε star ούτε wanna be…».

«Δεν φοράει λαμέ πουκάμισα για να πάει στο Eurogroup, ούτε καβαλάει Χάρλει Ντάβιντσον με το τσιγάρο στο στόμα για να πάει στο υπουργείο Υγείας». Πολύ σωστά. Πάρα πολύ σωστά. Το τι ακριβώς κάνει μέσα στο Eurogroup ή στο υπουργείο Υγείας ο δημόσιος ανήρ είναι ένα ζήτημα που δεν είναι της παρούσης να συζητηθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια. Πολύ σωστά. Πώς πας, κύριέ μου, να συναντήσεις κοτζάμ ιερό τέρας, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και τον Ευεργέτη της Ελλάδος, Γερούν, με λαμέ πουκάμισα; Δεν ντρέπεσαι καθόλου;

«Κάποια στιγμή “πάλιωσε”. Βλέπετε σ’ αυτή την χώρα οι ήρωες παλιώνουν γρήγορα κι ύστερα ψάχνουμε για καινούργιους κ.ο.κ. Και ενδιάμεσα ανάγουμε σε ήρωες διάφορους “σπουδαίους ανάξιους”, για να καλύψουμε τα δικά μας κενά και την δική μας ανεπάρκεια. Όπως είχα γράψει σε ένα παλιότερο άρθρο μου: “Ο καθηγητής εμφανίστηκε σε αυτή την κρίση που ζούμε ως ‘από μηχανής Θεός’. Μόνο που δεν τον έχρισε κανείς ήρωα. Ευτυχώς δηλαδή. Οι μοίρες τον έχρισαν ήρωα. Η πρώτη Μοίρα, η Κλωθώ, ‘αυτή που κλώθει’, γνέθει το νήμα της ζωής, η δεύτερη, η Λάχεσις που ξετυλίγει το νήμα και η τρίτη, η Άτροπος που το κόβει, όταν έρθει η ώρα. Αυτές τον όρισαν”».

********

Εδώ, ως Σατιρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα διαφωνήσουμε λίγο με τον εκλεκτό συνάδελφο. Πολύ εύστοχα και εξόχως ποιητικά τα γράφει (αυτό με τις Μοίρες αμέσως μας κέρδισε, ως… βάσκανος μοίρα), πλην όμως έχουμε μια μικρή ένσταση: Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν παλιώνει ποτέ. Ποτέ. Είναι σαν το γάργαρο, τρεχούμενο νερό. Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι θα φέρει στο διάβα του.

*******

Πέραν του βαρυσήμαντου αυτού άρθρου όμως, υπήρξαν και άλλες απόπειρες εξαιρετικότατης ανάλυσης του φαινομένου «φανελάκι Τσιόδρα» και από απλούς χρήστες των σόσιαλ μίντια. Διαβάζοντας διάφορες τέτοιες, πέσαμε πάνω σε μια κομψοτεχνικότατη ανάλυση ενός χρήστη του twitter.

Σας παραθέτουμε όλο το thread για να το απολαύσετε. Πρόκειται περί πανδαισίας, πραγματικά. Περί κομψοτεχνήματος. Μάστορας στον γραπτό λόγο.

Φανελάκι Τσιόδρα

Πραγματικά εκπληκτικό. Ειδικά το τέλος, με τα λίαν εύστοχα ταξικά υπονοούμενα, που «δαγκώνουν» μαδουραίους και άπλυτες κατσαρίδες. Χα.

Πάμε όμως και σε ένα τουίτ ενός εξαιρετικότατου, αλλά -δυστυχώς- αριστερού καλλιτέχνη, ο οποίος -ευτυχώς!- τα τελευταία χρόνια δείχνει να ανανήπτει κάπως από την επάρατη αριστερά και να έρχεται πλησίον μας, κοντά μας, μαζί με εμάς, με τη φωνή της λογικής. Μπράβο, Στάθη. Πολύ ψύχραιμο τουίτ. Δεν πρέπει να περάσει ο αυριανισμός. Δεν θα περάσει ο αυριανισμός.

Φανελάκι Τσιόδρα

Ας δούμε και ένα άλλο αξιόλογο τουίτ. Πάρα πολύ ωραία τα λέει ο κ. Τζορτζ Ευγενίδης. Πάρα πολύ ωραία.

Εν τω μεταξύ μόλις επληροφορήθην από το κοντρόλ ότι βάζουν στον κ. Τζ. Ευγενίδη διάφοροι μαδουραίοι τουιτεράδες ένα παλιό του τουίτ, για να τον πικάρουν – και καλά. Τι λέτε, ρε μαδουραίοι; Τι λέτε; Ίσια και όμοια είναι ο οποιοσδήποτε τυχάρπαστος κλαρινογαμπρός που φοράει σωβρακοφανέλα με τον Σωτήρη Τσιόδρα; Ήμαρτον. Πάλι αυτογκόλ βάλατε.

*****

Ουπς! Αυτό και αν είναι στήριξη! Ο ορισμός της στήριξης! Οι έγκριτοι, έγκυροι και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι Άκης Παυλόπουλος και Μάνος Νιφλής στηρίζουν με έναν εντελώς πρωτοποριακό τρόπο τον Εθνικό μας Λοιμωξιολόγο. Δεν έχω λόγια. Ένα μεγάλο μπράβο.

Βάλ’τε όμως, βρε παιδιά, κι ένα σλιπάκι, να είστε ασορτί. Εποχής.

*******

Αυτά, Πληβείοι μου. Ως Πλέμπα, δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι άλλο, παρά μόνον ότι εφόσον το φανελάκι Τσιόδρα προκαλεί τέτοια ρίγη συγκίνησης σε ολόκληρο το έθνος (οι άπλυτοι δεν θεωρούνται «έθνος», δεν πρέπει να θεωρούνται «έθνος»), θεωρούμε ότι πρέπει να παραδοθεί αμέσως στο Εθνικό Μουσείο, προκειμένου να εκτεθεί ως Εθνικό Κειμήλιο.

**********

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα