Ο πρώτος χίπστερ υπουργός στην κυβέρνηση Κυριάκου είναι γεγονός! (VIDEO)

από Αύγουστος Μπλανκί
Πολύ ευχάριστα τα νέα: ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, που καθάριζε εθελοντικά όλο το Κολωνάκι από τα καφάσια παρκαρίσματος, αναλαμβάνει με τον νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού.

Ο πρώτος χίπστερ υπουργός

Θυμάστε τον υποψήφιο βουλευτή του Ποταμιού Ν. Γιατρομανωλάκη, που είχε κατέλθει στην πολιτική κονίστρα ως υποψήφιος του Ποταμιού με ένα εντελώς πρωτοποριακό και ριζοσπαστικό προεκλογικό σποτ το οποίο είχε προκαλέσει αίσθηση;

Δεν τον θυμάστε; Δείτε το βίντεο.

Ο πρώτος χίπστερ υπουργός

Όπως όλα δείχνουν, ο Κυριάκος ανταμείβει τη σκληρή δουλειά. Και ο Νικόλας καθάριζε όλο αυτό το διάστημα από ενοχλητικά καφάσια όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή Κολωνακίου, αλλά και την Πλατεία Καρύτση, όλο το Γκάζι, την Πλατεία Ψυρρή, προσεκτικά επιλεγμένα σημεία της Πλατείας Μαβίλη και ελάχιστα σημεία από τον Κεραμεικό.

Έχετε δει τώρα τελευταία καφάσια σε άδειες θέσεις παρκαρίσματος; Τα καθάρισε όλα ο Νικόλας. (Μόνο καρέκλες έχει πια.)

Πώς λοιπόν να μην ανταμειφθεί στον νέο ανασχηματισμό Κυριάκου με ένα υφυπουργείο; Όλοι περίμεναν ότι θα ανταμειφθεί.

Ως Σατιρικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα κάνουμε λίγα σχόλια για τον ανασχηματισμό Κυριάκου στο τέλος του σημειώματος, αφού πρώτα σας θυμίσουμε ότι αίσθηση εκείνη την εποχή είχε προκαλέσει και ένα σποτάκι του Χριστόφορου Ζαραλίκου, ο οποίος έσπευδε να μιμηθεί τον πολυτάλαντο και διακεκριμένο ατενίστας στο καθάρισμα καφασιών, αλλά δυστυχώς δεν είχε την ίδια τύχη…

Ο πρώτος χίπστερ υπουργός

Πρέπει να ξέρει κανείς πώς να κάνει τη δουλειά. Πρέπει να ξέρει.

Μάλιστα ο Νικόλας για το καφασοκαθάρισμα είχε γράψει τότε στην προσωπική του ιστοσελίδα και αναλυτικό άρθρο, υπό τον τίτλο «ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΦΑΣΙ» – δεν κάνω καθόλου πλάκα, και καλά θα κάνετε να σοβαρευτείτε κι εσείς και να κόψετε τα χάχανα, διότι το θέμα είναι σοβαρό. Ας δούμε όμως το αναλυτικό άρθρο.

*****

Σεβασμός στο καφάσι

Όποιος έχει σκύλο ξέρει ότι η πρωινή βόλτα γίνεται σχεδόν μηχανικά, ενώ ακόμα μισοκοιμάσαι. Βγάζεις τον σκύλο βόλτα, ενίοτε σε βγάζει αυτός, του μουρμουράς να μην σε τραβολογάει, μαζεύεις ό,τι πρέπει να μαζευτεί και προσπαθείς παράλληλα να ξυπνήσεις.

Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται καθημερινά και σιγά σιγά μαθαίνεις όχι μόνο τη δική σου ρουτίνα αλλά ολόκληρης της γειτονιάς σου.

Μέρος της δικής μου ρουτίνας είναι να παρακολουθώ το τελετουργικό με το καφάσι: Απέναντι από ένα καφέ, από αυτά στα οποία συχνάζει η μισή Βουλή και όπου αν στήσεις αυτί γράφεις μια ωραιότατη παραπολιτική στήλη και βγάζεις το ψωμάκι σου στην εφημερίδα, υπάρχει μια αυτεπαγγέλτως ρεζερβέ θέση στάθμευσης, καπαρωμένη με ένα πλαστικό καφάσι.

Ο πρώτος χίπστερ υπουργός

Κάποια στιγμή έρχεται η ιδιοκτήτρια του καφέ με το αυτοκίνητό της και ένας από τους σερβιτόρους σπεύδει να τη βοηθήσει, κλωτσώντας (πάντα!) το καφάσι πιο πέρα για να παρκάρει εκείνη το αυτοκίνητό της. Ενίοτε η πολυπόθητη αυτή θέση (ξέρεις τι είναι να έχεις ρεζερβέ πάρκινγκ στο Κολωνάκι;) παραχωρείται μεγαλοψύχως και σε καλούς πελάτες του καφέ.

Αντίστοιχες καφασωμένες θέσεις στάθμευσης έχω δει και στο Χαλάνδρι, και στου Ζωγράφου, και στον Πειραιά, δεν είναι ευρεσιτεχνία του Κολωνακίου ή του συγκεκριμένου καφέ.

Οι πολύ κυριλέ αγοράζουν και κώνους, από αυτούς με τους ανακλαστήρες, οι οποίοι είναι και πολύ ψαρωτικοί γιατί προσδίδουν μια επίφαση νομιμότητας στο καπάρωμα της θέσης.

Έχω δει και πιο αυτοσχέδιες παραλλαγές, με γλάστρες, σκαμπό, ή και συνδυασμούς όπως σκαμπό και καφάσι ενωμένα με μια σανίδα και από πάνω μια γλάστρα (καθότι είμαστε και καλαίσθητο και φιλανθές έθνος εκτός από νομοταγές).

Προφανώς υπάρχουν ατέλειες στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης όπου υπάρχει, προφανώς υπάρχει πλημμελής έλεγχος, προφανώς υπάρχει ανεπάρκεια σε χώρους στάθμευσης σε πολλές γειτονιές.

Αποτελούν όμως τα παραπάνω λόγο ή επαρκή δικαιολογία για να βγεις με το καφάσι και να διεκδικήσεις κάτι που δεν σου ανήκει, ή που σου ανήκει εξίσου με άλλους χιλιάδες δημότες; Με καφάσι ή κώνο, η ουσία είναι μία και δεν εξαντλείται προφανώς στις θέσεις στάθμευσης:

Μάθαμε, και το χειρότερο, συνηθίσαμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς έλεγχο, χωρίς συνέπειες, από το μικρό ως το μεγάλο. Παράλληλα δημιουργήσαμε και έναν άγραφο νόμο βάσει του οποίου σεβόμαστε ο ένας τις κατεργαριές του άλλου. Για την ακρίβεια, το καφάσι το σεβόμαστε περισσότερο από ένα απαγορευτικό σήμα στάθμευσης επίσημο, του κράτους.

Γιατί; Για δύο λόγους κατά τη γνώμη μου.

Πρώτον, η απειλή του να βγει ο τύπος που έβαλε το καφάσι και να σου ξεκινήσει τα «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε», ενώ σου κοπανάει το καπό με τη γροθιά του, είναι πιο αξιόπιστη από το να φας κλήση (και εν τέλει να την πληρώσεις κιόλας).

Δεύτερον, με το κράτος η σχέση μας είναι πιο ανταγωνιστική, πιο «μία σου και μία μου» και θεωρούμε ότι μονίμως μας χρωστάει, επομένως το λιγότερο που μπορεί να μας κάνει είναι να μας αφήσει να έχουμε μια θέση στάθμευσης κοντά στο σπίτι ή τη δουλειά μας.

Το πρόβλημα είναι ότι αν όλοι μας κάναμε το ίδιο δεν θα έβγαινε άκρη, καθότι εξ ορισμού οι θέσεις είναι λιγότερες από τα αυτοκίνητα.

Επομένως, το σύστημα ευνοεί τους θρασείς, που θεωρούν ότι χρειάζονται ή δικαιούνται αυτό το πάρκινγκ λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους, και απαιτούν από εμάς να δείξουμε σεβασμό στο καφάσι τους.

Και όσο εμείς τον δείχνουμε, τόσο θα μειώνεται ο δικός μας αυτοσεβασμός και τόσο θα υπονομεύεται το αίσθημα δικαίου και νομιμότητας που έχουμε.

Και κάπως έτσι, από τα μικρά και τετριμμένα μαθαίνουμε πώς να συμπεριφερόμαστε και στα μεγάλα.

******

Πάρα πολύ σωστά τα γράφει ο Νικόλας, και θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ από τη μεριά μου ότι από το ταπεινό καφάσι αρχίζει η υπονόμευση του κράτους δικαίου και μετά φτάνει στα μεγάλα εγκλήματα: κορωνοδιαδηλώσεις, κορωνοπορείες, βολές κατά ριπάς με τρυκάκια έξω από σπίτια με άγνωστο αριθμό νεκρών και τραυματιών, τρομοκρατικό κρέμασμα πινακίδων σε πρυτάνεις και άλλα πολλά τέτοια άκρως παράνομα. (Βέβαια ο Νικόλας είναι απολιτίκ και δεν πολυασχολείται με αυτά, αλλά εμείς πρέπει να τα τονίσουμε.)

Από τα μικρά πρέπει να αρχίζουμε. Από τα μικρά. Τα ασήμαντα.

Τέλος να επισημάνουμε ότι υφυπουργοποιήθηκε και άλλο ένα εξαιρετικά σημαντικό στελέχιο του εγχώριου χίπστερ κινήματος, ο Γιώργος ο Αμυράς. Ευχάριστα τα νέα. Πολύ ευχάριστα τα νέα.

Ο πρώτος χίπστερ υπουργός

Ο πρώτος χίπστερ υπουργός

Αυτά όμως για τον Νικόλα τον Γιατρομανωλάκη, τον πρώτο ατενίστας υφυπουργό του Κυριάκου (ένα μεγάλο μπράβο στον Κυριάκο!), αλλά ας πάμε λίγο να σχολιάσουμε και τον σημερινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μωυσή – Τσόρτσιλ – Κένεντι – Έλβις Πρίσλεϊ, που συζητήθηκε πολύ.

Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι όσοι βαθμολογήθηκαν από τον έγκυρο και έγκριτο ιστορικό (πίστας) Νίκο Χατζηνικολάου με βαθμό άριστα (10) φυσικά παρέμειναν στους υπουργικούς θώκους τους. Αυτό κάτι δείχνει. Δείχνει ότι ο Νίκος, εκτός από διακεκριμένος ιστορικός, είναι και άριστος βαθμολογητής. Ίσως μάλιστα μια μέρα να υφαρπάξει και τη θέση (όλων) των κριτών στο Voice, ώστε το παιχνίδι να αποκτήσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον.

Ο πρώτος χίπστερ υπουργός

Ο πρώτος χίπστερ υπουργός

Επίσης, εκτός από τους Κικίλια, Κεραμέως, Σταϊκούρα, παρέμεινε στη θέση του και ο εξαιρετικός και λίαν επιτυχημένος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Να σημειωθεί ότι ο Χάρης, παρ’ όλο που δεν είχε βαθμολογηθεί με άριστα, 10, είχε επιδείξει στον τομέα του τουρισμού, εκτός από άριστο έργο, και ένα εξαιρετικό ταλέντο στην επιλογή συνεργατών και συμβούλων (δες εδώ περισσότερα).

Ο πρώτος χίπστερ υπουργός

******

Επίσης, παρέμεινε στο υπουργείο ΠροΠο και ο εξαιρετικός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, από το ξεκίνημα της υπουργοποίησης του οποίου άρχισαν να χαίρονται την αστυνομία σε όλες τις γειτονιές! Σε όλες τις γειτονιές! Τα θυμάστε, φαντάζομαι. Αν όχι, δείτε τα εδώ.

Ο πρώτος χίπστερ υπουργός

Ο πρώτος χίπστερ υπουργός

Από την άλλη όμως, δεν γίνεται να μην ασκήσουμε ως Σατιρικό Πρακτορείο Ειδήσεων και κάποια κριτική στην κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν λόγου χάριν να καρατομείται από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, μες σε χαλεπούς καιρούς και δύσκολες στιγμές για το κύρος της κυβέρνησης, τραβούσε μόνος του το κάρο της ανάδειξης του κυβερνητικού έργου, όταν όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί σώπαιναν. Τεράστια αδικία.

Δείτε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος για άλλη μια φορά έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά για να υπερασπιστεί με κάθε θυσία το κυβερνητικό έργο.

******

Επίσης, άλλο ένα σημαντικό, είναι ότι έγιναν κάποιες σωστές κινήσεις (π.χ. μπήκε στο υπουργικό συμβούλιο και η Σοφία η Βούλτεψη με τον Θάνο τον Πλεύρη, ενώ ο Μάκης Βορίδης αναβαθμίστηκε), αλλά ο ανασχηματισμός ήταν κάπως άτονος, δεν ήταν δυναμικός, δεν ήταν επιθετικός, δεν ήταν τολμηρός. Ήταν, κακά τα ψέματα, κάπως φοβισμένος.

Διότι έμειναν ανυπουργοποίητα εξαιρετικά στελέχη της παράταξης όπως ο Άρης Πορτοσάλτε, ο Θανάσης Μαυρίδης, η Αφροδίτη Λατινοπούλου και άλλοι πολλοί. Αυτό συνιστά κατάφωρη αδικία.

Δεν είναι δυνατόν, ακόμη και σήμερα, που υπάρχει απόλυτη κυριαρχία της δεξιάς και η επάρατη αριστερά έχει εξαφανιστεί εντελώς, να φοβόμαστε μην τυχόν και εξαπολύσουν αντιπολιτευτική επίθεση τα ενοχλητικά παράσιτα, οι κατσαρίδες, όλα αυτά τα μικρόβια. Πρέπει ως δεξιοί να περάσουμε στην επίθεση.

*******

Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να μην υπήρχε μια ρημαδοϋφυπουργική θέση για τον Γιώργο τον Κύρτσο. Και αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία. Δικαίως λοιπόν ο Γιώργος εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση.

Ο πρώτος χίπστερ υπουργός

Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να πούμε ένα τεράστιο μπράβο στον Κυριάκο για την πολύ ευφυέστατη κίνηση να καρατομήσει τον κομμουνιστογενή Τάκη Θεοδωρικάκο και να στείλει έτσι στον λαό ένα πολύ σωστό μήνυμα. Ότι δεν πρέπει να περάσει ο κομμουνισμός. Δεν θα περάσει ο κομμουνισμός.

Αυτά, Πλεμπαίοι μου. Όπως είδατε, οι εργατικοί πάντα ανταμείβονται. Γι’ αυτό λοιπόν μην κάθεστε. Μαζέψτε κανένα καφάσι, βγάλτε καμιά τσίχλα από κανένα μάρμαρο, φορέστε κανένα πουλοβεράκι σε κανένα δέντρο, και κάποια μέρα σίγουρα θα ανταμειφθείτε. Ο Κυριάκος βλέπει. Όλα τα βλέπει.

********

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα